Från tanke till drömhus

Det tog tid innan vi bestämde oss. Det florerade allt från två planshus till enplansdito, från järnvitrolfasad till klassiskt röd fasad med vita knutar, från toppmodernt till gammalt klassiskt i tankarna. Vi har varit på många visningar, allt från nybyggnationer till äldre villor och lägenheter. Vi har tagit semester, medan andra åkte utomlands för att njuta och ladda batterierna besökte vi Nybygget och Husmässan. Allt för att hitta inspiration och smarta lösningar och vad som passar oss. Det är en sak att se en platt planlösning framför sig, och en helt annan att uppleva ytorna i verkligheten.

Efter att ha samlat erfarenheter skapade vi följande krav på vårt tilltänkta boende:

– Öppen planlösning i gemensamhetsutrymmen med en braskamin centralt placerad i huset för att sprida värmen så optimalt som möjligt.
– Rymlig hall så att både hundar/barn/barnvagn/besökare ryms utan att man måste tränga sig förbi. Det blir ofta trångt när alla ska klä på sig och gå ut/in samtidigt.
– Klädvård minst 10kvm, placering i huset så att den kan fungera som groventré på vår tomt.
– Gott om förvaringsutrymme (saknas ofta i dagens nybyggen).
– Toalett i anslutning till entrén.
– Badrum med ingång från master bedroom är relativt vanligt i de moderna planlösningarna, för vår del känns det onödigt lyxigt och vi vill inte heller gärna ha besökarna springande genom vårt sovrum. Opraktiskt. Ett big No-No för vår del!
– Robert vägrar ha toalettdörrarna placerade direkt från/med direkt insyn från gemensamthetsutrymmena (V-rum/Kök/Matplats) – och ja, till och med kattstackaren åker ut när Robert ska gå på toa… 😉
– Föräldrasovrummet beläget i norr, eftersom vi bägge jobbar skift vill vi ha en naturlig avgränsning mot föräldrasovrummet som dämpar ljudet om det är flera som är hemma om man ska försöka sova dagtid.
– Avskild ungdomsdel inklusive mindre allrum med plats för bäddsoffa för eventuella nattgäster.

Vi bägge gillar det klassiska, i kombination med våra intryck längs vägen och vår kravspec blev resultatet en omritad och utökad version av A-hus modell Brantevik, med ett klassiskt sadeltak;

planlösningslutgiltiga planlösningen

Fasaden blir vit med liggande panel, mörkgrått tak,  silverfärgade hängrännor och gråa ytterdörrar. Det blir nog bra, när det blir klart 🙂

Vilken hustillverkare som skulle få äran att bygga åt oss har egentligen bara stått och vägt mellan två olika alternativ; A-hus eller VillaVarm. Det är Robert som gjort djupdykningen i konstruktionsdjungeln och kommit fram till dessa alternativ. Efter att vi träffat Torbjörn på A-Hus i Umeå under Nolia-mässan 2011 så kände vi direkt att kontakten var den rätta.

Så, nu väntar vi på de slutgiltiga bygglovsritningarna och ett godkänt bygglov, sen ska vi förhoppningsvis vara på gång…

Häng med oss på resan!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s