Fastighetsdeklarationen avklarad!

För en tid sedan fick vi ett brev från skatteverket. Det var besked om att de krävde in en förenklad fastighetsdeklaration rörande vårt bygge, senast den 6 mars skall det vara registrerat. I morse tog vi (Robert) till slut tag i saken och skötte allt via nätet. Skönt!

Ska jag vara helt ärlig, så måste den här avgiften vara den mest menlösa utgiften som följer av ett husbygge. Jag har bara en enda fråga – och det är varför? Vad får vi för dessa pengar? Och vad är det som gör att vi måste betala den här avgiften, bara för att vårt bygge råkar sträcka sig över ett kalenderår? Det är nämligen så, att om du påbörjar och slutför byggnationen under ett och samma år – så behöver du inte betala den här avgiften…Vem som helst kan försöka tuta i mig att allt har med administration att göra, och det kan jag kanske acceptera – men i sådana fall bör inte avgiften vara beroende av hur många pluringar du har kastat in i husbygget utan en rimlig fast summa som är lika för alla (eftersom arbetet bakom om all administration inte borde skilja sig åt…) Avgiften som skatteverket baseras nämligen på byggnadsvärdet (de faktiska kostnader du haft under uppförandet) av byggnaden fram den 1 januari 2014!

Det är ju bara att betala och vara glad. Men det känns inte helt rätt att man ska “straffas” för att ett bygge sträcker sig över ett kalenderår. Dessutom har inte den här avgiften någon maxtak heller som all annan fastighetstaxering har – utan avgiften är rakt av 1% av halva byggnadskostnaderna fram till årsskiftet. I vårt fall visar det sig bli i runda slängar 11 000 riksdaler som försvinner rakt in i ett tomt svart hål – pengar som kan vara användbart till så mycket annat – de hade till exempel räckt långt i ett altanbyggel!

Nä, i och med de nya skattereglerna som trädde i kraft för något år sedan och som ger oss 15 års befrielse av fastighetsavgiften på nybyggda småhus så känns just denna avgift en aningens förlegad. Lite irriterad blir man också när man vet att om kommunen inte hade strulat så fruktansvärt med vårt bygglov hade vi antagligen varit färdiga och inflyttade redan under förra året…

För den som är intresserad och vill läsa på kan jag hänvisa till skatteverkets skrift “Fastighetsskatt och fastighetsavgift Deklaration 2012 och framåt” som finns att läsa här: http://www.skatteverket.se/download/18.5fc8c94513259a4ba1d800037904/1321364324926/29620.pdf

När det har lugnat ned sig något ska jag också sätta mig in i vår kommande taxering (för kommande år). Vårt hus byggs ju på arrendetomt, vilket krånglar till det hela en aning i många avseenden och när jag skummade texten ovan blir jag osäker på om även taxeringen och skattebefrielsen kommer spela oss ett spratt med denna lösning. Jag får återkomma i den frågan vid ett senare tillfälle helt enkelt, för just nu måste jag istället lägga tiden på att djupdyka i utföranden av olika VT-system och fuktberäkningar för olika väggkonstruktioner 🙂

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Fastighetsdeklarationen avklarad!

 1. Hej, jag förstår att ni blir ledsna över denna hemska avgift! Fattar inte heller varför den finns. Som om det inte var nog med avgifter hit och dit i alla fall.
  Lycka till med fuktberäkningar mm. Lät krångligt 😉

 2. Madde says:

  Men guud, vilken horribel avgift/skatt!! Vi deklarerade precis vi med. Hade helt och hållet förträngt att vi fått brevet av skatteverket.. Brr, men skönt att ha det gjort! När/hur fick ni veta vad ni skulle betala?

  • vi har gjort ett ungefärligt överslag själva, avgiften har ju (iaf tidigare) legat på 1% av halva byggkostnaderna fram till 1 jan 🙂 Slutgiltigt besked lär vi inte få förrän självdeklarationen landar i brevlådan, vilket borde vara inom nån dryg månad 🙂

 3. Åhhh ish…. Vi är i samma sits som Er. Onödigt ont känns det som, men nödvändigt när man bygger hus. Nej, man kanske skulle rycka tag i deklarationen ikväll då och få in papperen i tid!
  //Margareta & Andreas som följer Er byggblogg 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s