Vilse i tapetdjungeln & pärlspont till ögonen går i kors…

Igår målade vi den sista pärlspontsbrädan. Eller, den sista brädan fick det första lagret färg på sig. Det är tur att det är målaren som gör resten. 60kvm råspont var rena rama barnleken – först rollade vi ut ett tunt lager färg som sedan drogs över med pensel. Pärlsponten däremot, där var den bara pensel som gällde all way. Men det kommer bli fint. Försökte i varje fall intala mig det när det kändes som mest tröstlöst. Oavsett vad så blev vi färdig med målandet tidigare än vi hade vågat hoppas på. Nu ska färgen få torka fram till i morgon så får vi bunta ihop brädorna och innan helgen är över också leverera dem till bygget så vi slipper parasitera längre än nödvändigt i Magnus nya och fina garage!

bild 3såhär roade var de fyrbenta kamraterna av måleriandet…

Dagen idag har även bjudit på en sväng förbi ett par tapetkollektioner. Vi har ju klurat på Decorama 5217 till vardagsrummet, en klassisk medaljong som ger lite lyster och som passar bra till färgen “Stadvit” som vi målar alla panelväggar med.

Ct-Brix (ArabesqueMC)  -  calibratorDecorama 5217 – varför kan inte tapetfabrikerna börja göra tapeter efter beställning? Det borde väl inte vara så avancerat att trycka samma tapet både som klassisk papperstapet och som “Easy-Up”-variant?! Jag tror minsann jag har en affärsidé till tapettillverkarna!!

Nackdelen med decoraman är dock att det är en papperstapet vilket ger överlapp med synliga skarvar, extra synligt blir skarvarna när de ligger på en vägg där solen kommer lysa. Nästan de allra flesta tapeter i dagsläget är av Easy-up-typ, de är mer stabila att hantera (enklare att sätta upp för icke-proffs – man kan hålla på med dem länge om man inte får upp tapeten rätt direkt, bara lätta på tapeten och lägga om) men framförallt sväller de inte och rör sig – vilket gör att man lägger dessa kant-i-kant och skarven blir i princip osynlig. Vill man sedan tapetsera över så slipper man även stå och skära, spackla och slipa kanterna innan man lägger upp den nya tapeten. Både smidigt och snyggt!

Vi har försökt hitta en medaljongtapet liknande Decoraman fast i easy-up utförande för att få “det bästa av det bästa”. Det har gått sådär. Våra vänner gjorde om sin sal för ett antal år sedan och hittade en fin medaljong i easy-up som är ruskigt lik decoraman, efter mycket luskande hittade vi igen denna tapet – naturligtvis utgången och endast en rulle kvar i butik och lagret nollställt utan chans att få tag på den 😦 Tapeten hette Fioton 34979 och är Flüggers egen kollektion.

FiotonFioton 34979 – liknande decoraman, easy-up och med lite glans. Existerar inte längre, så när som på en endaste liten tapetrulle…

Tack vara grundliga efterforskningar (läs: frenetiskt googlande) så kommer jag underfund med att Flügger måste ha ändrat namnet på sin egna kollektion – Fioton finns inte längre, det är nu Fiona som gäller. Däremot verkar TT ha tagit över endel av de gamla tapeterna. Det var med spänning jag kastade mig över kollektionen Fioton 2nd ed från TT!!!

Vad är sannolikheten att den utgångna tapeten faktiskt finns i ett nyutförande?! Inte exakt samma, men väldigt mycket samma lika!

Fioton2ndedFioton 2nd ed 431420 – inte samma lika men ganska lik 34979 ändå…

Vi har målat ett eget färgprov för att kunna testa vår vitfärg mot tapeten. Stadvit är en lite kallgrå nyans av vitt och är framtagen efter kökets färg. Idag tog vi med vårt färgprov för att testa mot Fioton 2nd ed 431420. Men det blev en besvikelse. Den med guldfärgat tryck som vi hade tittat ut fungerar inte alls med vitfärgen, den med silvertrycket (431422) blir bättre men den vita bakgrunden ser rosa ut bredvid panelen… Nej, det lutar faktiskt åt att det får bli papperstapeten ändå, med skarvar. Bara vi hinner med i svängarna eftersom det också är en utgående tapet… Fördelen är att den är betydligt billigare än de andra tapeterna vi tittat på. Den är finare, och billigare, men ger skarvar… Men det kanske vi kan överleva?! På tisdag blir det till att kontakta målaren för att höra om vi kan plocka ut det antal rullar som kommer behövas redan nu och lägga undan i nån garderob fram till det är dags för tapetsering, så inte även decoraman säljer slut…

Till lilla allrummet har tapetvalet länge varit osäkert. Happy Homes i Umeå har en bra service där man kan boka tid för rådgivning av färgsättning och tapetval. Jag var på en sådan träff i mitten av december och det är väl värt de kronorna det kostar! Med en planlösning framför sig där man går igenom rum för rum, man visar den grundtanke man har och de – som har koll på ungefär alla kollektioner som de har hemma (!) – kan snabbt och enkelt plocka fram olika alternativ i “rätt” stil till de förslag man själv kommit med, färger på målade väggar kan direkt i butiken matchas mot färgtonen i de olika tapetalternativen.

Till allrummet rekommenderade Liza en tapet från Sandbergs, kollektionen Gabriel. Tapeten heter Kajsa och modellen har en gråaktig bakgrundsfärg. Den är fin! Men dyr!

TextileSandbergs Kajsa

Ett annat alternativ som jag själv har fastnat för är en tapet från Midbec kollektion Idyllia. Även den är fin, det är något som gör att min blick fångas i tapeten. Den är mildare i tonen och fungerar bra mot den stadvita panelväggen. Dessutom är den ungefär 250 kronor billigare än Kajsan- per rulle!

MIDBEC_IDYLLIA_15700Midbec Idyllia 15700

Det är tur att vi fortfarande har gott om tid på oss att välja tapeter! Med tiden går samtidigt fortare än man kan ana…

Advertisements
This entry was posted in Färg & tapet. Bookmark the permalink.

One Response to Vilse i tapetdjungeln & pärlspont till ögonen går i kors…

  1. Johanna says:

    Håller också på att bygga hus och vi har fått rådet att inte tapetsera första åren då huset med största sannolikhet rör sig och det lätt uppstår sprickor. Vi kör nog bara fondvägg i barnens rum och avvaktar ev tapetsering tills huset “satt” sig ordentligt.
    Johanna

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s