Lampor, ljus, el och elektriker…

Igår morse stundade en sammanstrålning mellan oss, elektrikern och vår ljussättare. Vi gick igenom huset invändigt på plats och gjorde små justeringar. Det mesta av våra önskemål verkar kunna gå att lösa utan några större bekymmer. Det största frågetecknet vi har haft i ljusättningsväg har varit vardagsrummet, eller kanske snarare panelväggen i vardagsrummet.

Eftersom vi i dagsläget inte vet hur vardagsrummet kommer möbleras har vi nu slutligen beslutat i att inte lägga någon belysning alls på panelväggen. Istället blir det spottar på väggarna som får lysa upp paneltaket. Jag har aldrig sett något sådant live men jag får väl lita på att det blir bra när de som kan sånt här säger att det blir bra! Spotarna är gjorda för att placeras i apparatdosa, naturligtvis har vi ju en synlig limträbalk där vi behöver sätta en av belysningspunkterna. Alternativet är då att sätta en utanpåliggande spot just där och övriga tre sätts i apparatdosor. Jag tvekade länge, förutom att den spoten bygger mer på djupet kommer vi även måsta ha en synlig kabeldragning och även om den blir kort så kändes det inte alls roligt. Efter lite funderingar inser jag dock att det troligen inte kommer märkas speciellt mycket. Jag hoppas i varje fall att det inte kommer synas så påtagligt.

I varje fönstersmyg har vi valt till infällda LED-spotar. Det kostar en slant men det är förbaskat smidigt att slippa lampor i fönstren, det är energisnålt och det ger ett behagligt ljussken. Det finns en önskan om att kunna placera dessa på timer så att de, förutom om man själv slår på / av, slår de till och från automatiskt på förinställda tider. Hade varit smidigt men vi vet ännu inte om det går att lösa. Eller, allt går att lösa, men frågan är till vilket pris…

Vi har valt bort förslaget om infällda spotar i taken i de bägge badrummen. Istället blir det uttag för vanlig takarmatur med någon typ av  plafond, eventuellt kommer gammalmormors kristallkrona hamna i taket på stora badrummet. Ovanför handfaten blir det vanlig belysning. Det lilla extra i badrummen blir dekorbelysningen som i stora badrummet hamnar på det mönstrade kakelhörnet och i lilla badrummet i duschen. I bägge utrymmena kommer det bli infällda spotar i fönstersmygarna, precis som i övriga husets fönster.

I entré, hall och kök har vi kommit överrens om att infällda spotar är det lämpligaste. Spotarna följer med in i köksdelen och kommer även finnas i den inre hallen. Här var det problematiskt. Elektrikern ville inte sätta burkar utan han vill att vi ska välja spotar som ska placeras i apparatdosor. Det tidigare rådet vi fick av ljussättaren, var att välja en armatur med utbytbar LED. En LED har en beräknad livslängd på omkring 20 år, anledningen till att han rekommenderade utbytbart, var att *om* någonting mot förmodan går sönder i förtid så är det enkelt att bara byta lampan, men har man inte utbytbart så innebär det att hela armaturen måste bytas ut. Eftersom utvecklingen inom det här området går ruskigt fort innebär det i praktiken att den dagen vi behöver byta ut vår armatur, kommer det inte gå att få tag på en likadan för den har utgått… Väldigt roligt att behöva byta ut alla armaturer om några år. Eller inte…

När vi igår eftermiddag var in i butiken och kikade på belysning pånytt så visade Håkan upp den senaste modellen av LED-spot som nyligen inkommit, den har någon form av multichip som ska vara helt nytt och som han och elektrikern hade samtalat om tidigare under dagen. Jag kan inte påstå att den var designens bästa, eller ska jag vara helt ärlig så var den inte ens i närheten av snygg. Total diameter var nästa 10cm varav själva lampdelen var mindre än hälften. Jag var inte så pigg på att ha stora vita ringar utplacerade i det fina paneltaket och tack o lov höll Robert med mig också. Jag fick också lära mig att de utbytbara LED-armaturerna bygger mer på höjden än de fasta, vilket skulle innebära att vi måste sätta burkar istället för apparatdosor.

Robert slår en snabbsignal till elektrikern och hör om han inte kan tänka sig att sätta burkarna istället, men när vi fick höra anledningen tänkte vi om bägge två. Burkarna bygger så mycket på höjden att det innebär att man måste gå genom diffussionsspärren och det innebär en hel del tejpande, en apparatdosa är så låg att den ryms i glespanelen. Självklart bör man undvika att gå igenom diffusionsspärren om man kan och kostnaden att byta ut spotarna är ganska liten i jämförelse med vilka bekymmer man kan få med en otät diffussionsspärr!!

Nu var bara problemet med de nya, mycket fula armaturerna – finns det några alternativ?! Efter ett par samtal än hit och än dit, visar det sig att HideALight har en riktbar nykomling med samma nya multichip som den tidigare föreslagna armaturen. Den var dock så pass ny att den inte fanns i butiken ännu. Vi fick dock se den på bild och vi valde den på stående fot, designen är så mycket bättre och den är dessutom lite billigare!!

1210 multi Hidealight Multi 1210 i borstat stål

 Det enda som är lite avvikande är att själva rörliga “lampdelen” sticker ned ca 4-5mm nedanför den övriga armaturen, men jag tror inte det är något som kommer störa. Eftersom lampan inte är utbytbar får vi väl köpa några i reserv och lägga på lager för att rädda framtida missöden. Det känns bra att gå på de minsta diametrerna, man vill inte göra allt för stora hål i det fina trätaket. Jag tror Robert har rätt – utvecklingen går framåt och det kommer gå mot allt mindre armaturer i framtiden. De kommer i varje fall inte bli större med åren…

Då vi färdiga inomhus var det dags för genomgång på utsidan. Det var egentligen inga oklarheter annat än att gaveln med wc/tvättstuga är svår att belysa. Det blir så att vi kommer lämna den tills vidare, jag tror det ger sig sedan när vi börjar med tomten och får ordning på plattsättningar och gång från gästparkeringen.

Val av belysning är sanneligen inte lätt. Valet föll dock slutligen på en nykompling från Nordlux. Det är en up&down LED-belysning där man kan begränsa både spridningsvinkel och faktsikt även göra den till en ensidig ljuskälla. Vi valde den i mörk grå kulör för att matcha hängrännor så gott det går.

nordluxfasad

Nordlux Canto

nordluc canto

Nordlux Canto med ljusspridningsbild

Canton hamnar på vardagsrumsgaveln, en på var sida om fönstren. I entré och mellandelen utanför matplatsen kommer spotar fällas in i takfoten och vid entrén så kommer dörren att belysas starkare. Gaveln mot wc och tvättstuga blir som sagt obelyst tillsvidare. Vi klurar på att låta några pollare leda besökarna fram till entrén eller möjligen några spotar som kan sättas i marken och belysa fasaden eller kanske en eventuell framtida häck, men det är svårt när man inte vet fullt ut hur det kommer se ut framöver. Den gaveln är osymmetrisk och det gör det lite knepigt att belysa fasaden. Den södra fasadväggen (med groventrén) får spotar i takfoten och en punktbelysning invid dörren i form av en halvmåneformad väggarmatur som sprider ljuset nedåt.

nordlux scorpius maxi

Modellen heter Nordlux Scorpius maxi – fast blir i samma mörka grå färg som canton

Samma armatur kommer placeras invid altandörren utanför köket. Skönt att det har gått att hitta armatur i hyffsat rätt färg som smälter in med alla andra detaljer på huset och i rätt stil!

Det blir spännande att se slutresultatet!!!

Advertisements
This entry was posted in Belysning. Bookmark the permalink.

3 Responses to Lampor, ljus, el och elektriker…

  1. Johanna says:

    Vi håller också precis på med belysning och jag gillar Nordlux Canto som ni kikar på. Väldigt bra pris också. Undrar om vår elektriker tycker den funkar också:)

    • Jag håller helt klart med! Cantons föregångare tycker jag har lite för modernt uttryck, Canton är dessutom lite mindre och nättare – och abslut ingen nackdel att den är nån hundring billigare än de övriga vi kikat på 🙂

  2. LED-spottar är en smart lösning då man oftast slipper de stora “burkarna” ovanför taket, som oftast är obligatoriskt vid installation av halgen-spotlights. För att inte nämna den otroliga skillnaden på energiförbrukning. // En elektriker i Linköping

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s